content top

Ahad, April 21, 2013

Hari Bumi Sedunia ( Earth Day ) 2013HARI BUMI


Hari Bumi merupakan nama bagi dua sambutan yang berbeza, kedua-duanya diadakan setiap tahun ketika musim bunga di hemisfera utara, dan musim luruh di hemisfera selatan. Hari ini diadakan untuk meningkatkan kesedaran dan penghargaan kepada alam sekitar. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga meraikan Hari Bumi, yang dimulakan oleh John McConnell pada 1969, setiap tahun ketika ekuinoks, iaitu pencerapan global yang diasaskan oleh Gaylord Nelson sebagai pengajar alam sekitar, dan sejak Januari 1970, ia juga dikenali sebagai Hari Bumi, yang diraikan di kebanyakan negara setiap tahun pada 22 April.


SEJARAH HARI BUMI


Pada September 1969, dalam sebuah persidangan di Seattle, Washington, Senator A.S. Gaylord Nelson mengumumkan bahawa musim bunga 1970 akan diadakan demonstrasi dari akar umbi di seluruh negara bagi pembelaan terhadap alam sekitar. Senator Nelson pada mulanya mencadangkan bantahan alam sekitar di seluruh negara untuk menjadikan alam sekitar sebagai agenda negara. Katanya, "Ia satu pertaruhan, tetapi ia berjaya." Pada 22 April 1970 dikatakan hampir 20 juta rakyat Amerika Syarikat memenuhi taman dan auditorium. Hari Bumi pertama menjadi pembuka jalan terbentuknya United States Environmental Protection Agency/US EPA.

Lima bulan sebelum Hari Bumi 22 April yang pertama, pada Ahad, 30 November 1969, The New York Times mengeluarkan rencana yang panjang oleh Gladwin Hill yang melaporkan peningkatan aktiviti mempertahankan alam sekitar. Perjuangan Gaylord Nelson bermula sekitar lebih dari 7 tahun sebelum Hari Bumi pertama diraikan.

Setiap tahun, Hari Bumi 22 April menandakan ulang tahun kelahiran bagi gerakan alam sekitar moden pada 1970. Pada tahun 1990, peringatan Hari Bumi mulai berkembang secara global. Sekitar 200 juta orang dari 141 negara di dunia tergerak untuk mengangkat isu Bumi dalam skala global.

Tema sambutan Hari Bumi Sedunia pada tahun 2013 adalah ‘The Face of Climate Change’ atau dalam bahasa Malaysia “Wajah-wajah Perubahan Iklim”

APA YANG BOLEH ANDA LAKUKAN

 1. Sertai kempen Hari Bumi Sedunia 2013 di Earth Day

2. Menghentikan aktiviti pembakaran terbuka 

3. Menjalankan aktiviti kitar semula di sekolah, rumah dan tempat kerja. Sokonglah dan bantulah program kitar semula 

4. Menyertai program yang dianjurkan berkaitan penjagaan alam sekitar 

5. Sentiasa mengamalkan amalan mesra alam di rumah, sekolah, pejabat dan semasa membeli belah 

6.  Menjimatkan penggunaan air, elektrik dan tenaga 

7. Rancang pembelian untuk mengelak daripada membeli barangan yang tidak perlu. Ia juga menjimatkan wang anda 

8. Menanam pokok bagi membantu menyerap gas karbon dioksida untuk mengurangkan Kesan Rumah Hijau


0 ulasan:

Catat Ulasan

content top